Digitale teknologier sætter forældre i etiske dilemmaer

Publiceret 11-11-2022

Med kampagnen ’Vær efterTECHsom’ sætter Dataetisk Råd fokus på de dataetiske dilemmaer, mange forældre står i, når det kommer til deres børn og brugen af digitale teknologier.

De fleste voksne ved godt, at de gratis sociale platforme og online spil, deres børn downloader på mobilen og deres tablets, ikke er godgørenhed, og at der betales på andre måder. Det sker f.eks. ved at spillet viser barnet reklamer, har betaling for særligt attraktive dele af spillet og ved at indsamle og videresælge data om barnet. Men for mange forældre er det svært at gennemskue, om prisen her er for høj, og det havde været bedre at sige nej, eller om det er harmløst at sige ok.

’EfterTECHsom’-kampagnen kaster lys på en række af den slags dataetiske dilemmaer og de værdier og principper, der er på spil i dem. Kampagnen formulerer også nogle af de overvejelser, man som forældre kan gøre sig i forhold til gratis spil, overvågning, sociale medier og brug af online platforme i skolen.

Håbet er, at de kan inspirere til, at forældre får talt med hinanden, deres børn, skolen og de andre forældre i klassen om, hvordan vi kan trives og sikrer gode fællesskaber med de digitale teknologer, som fylder så stor en del af børn, unge og voksnes liv i dag.

Dyk med i de dataetiske dilemmaerne her og læs mere om, hvorfor du skal være efterTECHsom