Dataetisk Råd styrker den fælles samtale om dataetik og AI i sundhedsvæsenet

Publiceret 28-02-2025

Ansvar, gennemsigtighed og tillid er fundamentalt, når sundhedsvæsenet i disse år integrerer AI-løsninger. Derfor sætter Dataetisk råd i den kommende tid en række initiativer i gang, der skal undersøge de dataetiske spørgsmål, der følger med de nye teknologiske muligheder.

”Vi skal ikke blot lade udviklingen ske – vi skal aktivt tage stilling til, hvordan AI bedst kan integreres i sundhedsvæsenet. Det kræver en stærk dataetisk forankring, så vi sikrer at de nye løsninger understøtter sundhedsvæsenets kerneværdier,” siger Johan Busse, formand for Dataetisk Råd.

For at forstå AI’s konsekvenser i sundhedssektoren vil Dataetisk Råd de kommende måneder

  • Indsamle erfaringer fra sundhedsaktører, der arbejder med AI.
  • Afholde et dataetisk symposium med centrale interessenter (14. maj 2025).
  • Samle og formidle dataetiske overvejelser for at skabe en stærkere, fælles forståelse af ansvarlig brug af AI i sundheds- og velfærdsteknologier.

Initiativet sker på baggrund af den hastige forandring sundhedsvæsenet allerede nu gennemgår med kunstig intelligens (AI). Flere hospitaler og klinikker benytter AI i pilotprojekter eller som en integreret del af deres praksis. Teknologien har potentiale til at forbedre diagnosticering og behandling, optimere arbejdsgange og frigøre tid til patienterne, men rejser samtidig en række afgørende spørgsmål om ansvar, gennemsigtighed og tillid.

Hvilke værdier skal styre implementeringen af AI i sundhedssektoren? Hvordan påvirker AI lægens autoritet og patientens tillid? Hvem bærer ansvaret, hvis en AI fejler? Hvordan kan vi balancere teknologiens potentiale med dens faldgruber?

”Dataetik er ikke en begrænsning, men en forudsætning for ansvarlig teknologiudvikling og derfor også et helt essentielt led i beslutningsprocesserne. Der er mange vigtige spørgsmål i denne proces, som bør være belyst fra flere vinkler. Derfor glæder det mig meget, at vi oplever stor interesse for vores aktiviteter fra en bred vifte af aktører på området,” siger Johan Busse.

Ved at sætte dataetik i centrum vil rådet sikre, at AI bliver et redskab, der understøtter sundhedspersonale og patienter på en ansvarlige og tillidsvækkende måde.

For yderligere information eller hvis I ønsker at deltage i dataetisk symposium den 14. maj, kontakt: Projektleder Francisca Nordfalk – frno@dketik.dk