Dataetiske dilemmaer: Fra PET's overvågning til AI i sundhedsvæsenet

Publiceret 02-05-2025

Velkommen til Dataetisk Råds nyhedsbrev

Dataetik handler ikke kun om teknologi – det handler først og fremmest om mennesker. Om hvordan vi indsamler, bruger og deler data. Om hvem der har kontrollen, og hvilke rettigheder vi som samfund vælger at beskytte.

Teknologiske fremskridt bringer enorme muligheder – men også nye dilemmaer:

  • Hvordan sikrer vi, at udviklingen sker med ansvarlighed og respekt for individet?
  • Hvem kontrollerer de systemer, vi i stigende grad bliver afhængige af?
  • Og er det holdbart, at vores digitale infrastruktur styres af få globale aktører, som ikke nødvendigvis deler vores værdier?

Med dette nyhedsbrev ønsker vi at dele viden, skabe debat og give indblik i Dataetisk Råds arbejde.

Dette er den første udgave – vi håber, du vil læse med og dele det
med andre, der interesserer sig for ansvarlig databrug og etik i den digitale tidsalder. Hvis du ikke allerede abonnerer, kan du skrive dig op her.

God læselyst!

Johan Busse

 

Dataetik i medierne

PET: Lov om omfattende overvågningsbeføjelser udskudt

  Resume

I Politiken dækkede Jakob Sorgenfri Kjær et nyt lovforslag, der ville give PET omfattende overvågningsbeføjelser, herunder adgang til hospitalsregistre, sociale medier og borgeres bevægelser. Artiklen var i høj grad baseret på et høringssvar fra tænketanken Justitia, der siden tog initiativ til et åbent brev til Justitsministeriet, hvori lovforslaget blev stærkt kritiseret. Dataetisk Råd sendte også et brev til justitsministereit, hvor vi blandt andet skrev:

“Lovforslaget er meget vidtgående i forhold til bl.a. hjemmel til indsamling og behandling af persondata, og at der ikke ved lovforslagets fremsættelse er gjort tilstrækkeligt for at belyse lovforslagets dataetiske konsekvenser, herunder med forbindelse til de menneskeretlige og retssikkerhedsmæssige aspekter af lovforslaget."

Som følge af den samlede kritik meddelte Justitsminister Peter Hummelgaard den 8. maj, at lovforslaget udskydes til efter sommerferien.

Nyt fra Dataetisk Råd

Symposium om AI i sundheds- og velfærdsteknologier

Lisbeth Nielsen deler rådets foreløbige arbejde under dataetisk symposium om AI i sundheds- og velfærdsteknologier

Onsdag den 14. maj afholdt vi i Dataetisk Råd vores allerførste symposium.
 Mange engagerede aktører fra sundhed, teknologi, forskning og civilsamfund deltog med viden og erfaringer, der kommer til at kvalificere rådets arbejde og kommende anbefalinger på området. Mød et par af deltagerne i denne video.

Slægtsforskning som efterforskningsværktøj

Politi og efterretningstjenester ønsker i stigende omfang adgang til borgerdata. Johan Busse belyser i denne kronik i Altinget Dataetisk Råds vurdering af et lovforslag, der vil give politiet adgang til slægtsforskningsdatabaser uden de berørte personers samtykke.
 

Dataetisk Råd rådgiver om identitetstegnebog

Digital identitetstegnebog

”Appen rummer et stort potentiale for at styrke borgernes datakontrol – men kun hvis vi fra begyndelsen insisterer på, at løsningen også afspejler grundlæggende demokratiske værdier som privatliv, transparens og selvbestemmelse,”

siger Camilla Gregersen. Digitaliseringsstyrelsen har inviteret Dataetisk Råd med i rådgivningskomitéen for arbejdet med den kommende transnationale identitetstegnebog. Camilla Gregersen har følgende pejlemærker med fra rådet.

 

AI i kampen mod børnemisbrugsindhold

Politiet ønsker at anvende AI til at generere falsk børnemisbrugsmateriale i jagten på online kriminelle. Dataetisk Råd bakker op, men med en vigtig betingelse: AI-værktøjerne må ikke være trænet på ægte misbrugsmateriale. Læs om overvejelserne her.

 

Dataetik på spil

Gratis samtalespil om dataetik på arbejdspladsen

Dataetisk Råd lancerer 'Dataetik på Spil' – et gratis samtalespil, der giver virksomheder og organisationer et konkret værktøj til at styrke en dataetisk kultur på arbejdspladsen. Læs, hvordan du kan bestille et samtalespil til din arbejdsplads her

Det læser vi

  • En ny forskningsartikel udforsker udfordringerne ved at bygge bro over den faglige kløft mellem tech-eksperter på den ene side og etikere på den anden side.

  • Google DeepMind har udgivet en rapport om, hvordan man kan nærme sig generel kunstig intelligens på ansvarlig vis.

  • En ny artikel diskuterer problemer med almindelige metoder til at måle kvaliteten af generativ AI. 

Det taler vi om

  • Kunstig Intelligens i Sundhed af Andreas Pihl, Aryan Dargahi og Thiusius R. Savarimuthu, Fadl's forlag.

    Kunstig intelligens i sundhed giver et omfattende indblik i, hvordan AI anvendes i det danske sundhedsvæsen, herunder dens muligheder, udfordringer og potentiale for at forbedre patientbehandling, effektivitet og ressourceudnyttelse.

  • Careless People af Sarah Wynn-Williams, Macmillan.

    En memoir, der afslører Facebooks interne kultur og beslutningsprocesser, og kritiserer virksomhedens prioritering af profit over etik.

Forskning vi holder øje med

Postkort fra en AI

 

Arbejdernes internationale kampdag

 ChatGPT image prompt:

This lively scene captures a Workers' Day celebration in a park where four workers sit on the grass, enjoying beers and chatting while a robot collects trash nearby. With a politician addressing an engaged crowd against a backdrop of red flags and a “WORKERS' DAY” banner, the impressionistic painting blends warm hues of reds and oranges with the cool greens and blue of the park, creating a vibrant and balanced composition filled with subtle details"