I kampen mod COVID-19 er digitalisering og databrug blevet centralt redskaber, men disse redskaber bringer også vigtige dataetiske spørgsmål med sig. Hvordan balancerer vi mellem beskyttelsen af folkesundheden og den individuelle databeskyttelse? Og hvordan sikrer vi en transparent og ansvarlig brug af personlige data i sådanne nødsituationer?
Da Smitte|Stop-appen blev introduceret som et vigtigt værktøj til smittesporing, så Dataetisk Råd potentialet men også behovet for en mere gennemtænkt dataetisk tilgang. Rådets anbefalinger og input bidrog til en omdirigering af projektet, hvilket formentlig førte til en bredere accept og adoption af appen blandt borgerne. Denne succesfulde intervention markerede også et vigtigt skift i myndighedernes perspektiv på dataetik. Så meget, at da tiden kom til at udvikle Coronapasset, blev Dataetisk Råd direkte inviteret til at deltage fra begyndelsen. Dette understreger den voksende forståelse for og anerkendelse af, at dataetik ikke kun er et teoretisk koncept, men en praktisk nødvendighed, der kan og bør integreres fra starten af ethvert digitalt initiativ.
Dyk dybere ned i vores anbefalinger for at få indblik i, hvordan dataetik har spillet en central rolle i Danmarks digitale respons på COVID-19.